Laat uw audio-opname gratis uitwerken via Word-online van Microsoft 365

Gratis je opname van een interview, gesprek of lezing uitwerken via Microsoft Word (Microsoft 365)

Uittypen van opgenomen gesprekken, interviews of lezingen (transcriberen) is een tijdrovende klus. Logisch dat er hulpmiddelen worden ontwikkeld om dat klusje te klaren in minder tijd en met minder moeite. Ik test vandaag de gratis* transcriptie van Microsoft.

 

Transcriberen, een tijdrovende klus

Om een audio-opname van een interview, een vergadering of lezing om te zetten naar een mooi Word-document was er niet veel keus dan de opname te beluisteren en dan zin voor zin in bijvoorbeeld Microsoft Word te typen. Uiteraard kan je ook Dragon spraakherkenning gebruiken om de tekst mee in te spreken. Dat scheelt al heel veel typwerk. Maar het blijft toch een hele klus. Op deze pagina hadden we al eerder uitleg gegeven hoe dit werkt. En in dit artikel leggen we uit dat met behulp van de on-line transcriptie-service van AmberScript het klusje al heel veel sneller geklaard kan worden, echter betaal je daar aan AmberScript wel een behoorlijke vergoeding voor.

 

Een gratis* alternatief van Microsoft.

Recentelijk ontdekten we dat Microsoft een “gratis” alternatief heeft.  Eigenlijk niet helemaal gratis, je moet namelijk wel een Microsoft 365 (voorheen Office 365) abonnement hebben. Maar heb je dat, dan kun je via de online-versie van Word (via je browser dus) niet alleen gebruik maken van de spraakherkenning voor het inspreken van je tekst – (zie ook dit blog-artikel) maar nu ook je audio-opnames laten omzetten naar tekst.

Een nieuw document starten in Microsoft 365
Een nieuw leeg document starten

Hoe werkt het?

We loggen in op Word-online via deze link  (eventueel inloggen als je nog niet ingelogd bent op je Microsoft 365 account) en starten een nieuw leeg document. Vervolgens zien we in de balk bovenin het scherm de optie Dicteren staan. Daar klikken we op het kleine pijltje rechts van het woord Dicteren en we kiezen vervolgens voor Transcriberen. Dicteren kunnen we gebruiken om tekst in te spreken die gelijk op het scherm komt. Lees hier meer over deze functie

Op dicteren klikken en daarna op Transcriberen

Aan de zijkant van het scherm komt nu het transcriptiegedeelte waar we een audiobestand kunnen kiezen om te laten uitschrijven. We hebben gekozen om een YouTube interview om te zetten naar een mp3 om daarmee wat te experimenteren.

 

Het geluidsbestand kiezen

Ik klik op de knop Audio uploaden

Een audiobestand uploaden
Een audiobestand uploaden
Deel van het uitgeschreven interview
Deel van het uitgeschreven interview

En kies via de verkenner het bestand dat ik had gemaakt van de YouTube video en het omzetten geschiedt. Je kunt de voortgang volgen en het gaat best wel snel. Ik heb de tijd niet opgenomen maar het valt me reuze mee. Het resultaat zie je in het scherm en je kunt nu de verschillende tekstfragmenten zien. Door te klikken op de tijdcode of de afspeelkno,p hoor je de tekst terug en kun je desgewenst het fragment bewerken door het aan te klikken en vervolgens op het potlootje te klikken.

Tekstfragment bewerken
Tekstfragment bewerken

Door te klikken op het potloodje kun je de naam van de spreker aanpassen, zelfs in een keer voor het gehele transcript als je dat wilt.

Naam van de spreker aanpassen
Naam van de spreker aanpassen

 

En uiteraard kun je ook de tekst zelf aanpassen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat het transcript exact zo wordt als de opname.

Een stukje van het transcript overzetten naar je Word- document

Met het plusteken in het rondje verplaats je de tekst naar het Word-document. Op deze manier kun je dus een letterlijke vertaling van de audio-opname maken in je document.

Wellicht dat je niet de exacte bewoordingen nodig hebt in je uiteindelijke document. Dan kun je met de ruwe tekst als leidraad een uittreksel in eigen bewoording maken.

 

 

Alles overzetten naar je Word-document kan ook

Je kunt er ook voor kiezen om eerst alle tekst na te lopen en te corrigeren om als laatste de zo gemaakte tekst over te zetten naar je document. Je klikt dan op de knop Toevoegen aan document en kiest wat je in de tekst wilt neerzetten.

 

Keuze voor het toevoegen van de tekst aan het document
Keuze voor het toevoegen van de tekst aan het document

 

Conclusie

Ik ben zeer blij met deze gratis optie om een verslag te maken van een lezing, voordracht of interview. Het zal lastiger worden als de opname niet van goede kwaliteit is, door achtergrondgeluid, door elkaar spreken etc. Je kunt dan uiteraard wel zelf nog naar de opname luisteren en de aanpassingen in de tekst doorvoeren.

Zijn er alternatieven?

  • AmberScript is een alternatief waarbij ik het corrigeren handiger vindt werken. Amberscript zelf geeft aan dat ze een betere herkenning hebben. Ik heb dat niet gecontroleerd. Wellicht een leuk idee om dezelfde audio opname ook eens via AmberScript te laten omzetten.
    Bij gebruik van Amberscript betaal je per minuut opname ongeveer 25 cent.
  • Amberscript inclusief de handmatige correctiefunctie die ze aanbieden geeft een gecorrigeerd en foutloos transcript voor € 1,30 per minuut opname.
  • Een transcriptie service. Zo zijn er ook verschillende transcriptiediensten die je kunt inschakelen. De prijzen variëren daar wel behoorlijk. Dit is dan ook afhankelijk van de expertise die gewenst is. Medische transcriptie en/of transcriptie van vertrouwelijke documenten zal veel duurder zijn.
  • AudioTranscript kwam ik tegen naar mijn zoektocht voor alternatieven. Een transcriptieservice die verder geen mogelijkheid kent om de tekst te corrigeren in een “editor” zoals bij Amberscript of de boven genoemde Word-mogelijkheid.  Het audiobestand dat we voor deze test hebben gebruikt, heb ik ook door deze dienst laten omzetten. Het resultaat is te zien via de links hieronder.
  • Dragon Spraakherkennning. Je kunt de tekst afspelen, eventueel met gebruik van een transcriptieset en de tekst dicteren met Dragon spraakherkenning. Wat je hoort kun je naspreken en de spraakherkenning typt voor je in je tekstverwerker. Je kunt gelijk de tekst aanpassen zoals je het in de uitwerking wilt hebben: letterlijk zoals er gesproken is of een eigen verslag of uittreksel.

 

Ik denk dat, zeker gezien de prijs, het uitwerken via Microsoft Word 365 zeer goed kan werken als je af en toe een transcript wilt maken op een goedkope manier. Wil je transcriberen veel vaker gebruiken, dan denk ik dat AmberScript een goede keuze is, met name omdat  de editor (het gedeelte waar je het geluid kunt afspelen en de tekst kunt aanpassen) heel gebruikersvriendelijk is en goed werkt. Zie ook het filmpje in ons andere blog over AmberScript.

 

De files

 

Gratis vrijblijvend advies van een van onze experts?

Gebruik de chatfunctie rechts onder op onze website of bel met AVT voor advies: +31 (0)23 – 529 43 44.