Het instellen van de juiste microfoon bij Dragon spraakherkenning

AVT Blog: Hoe stel ik de juiste microfoon in bij Dragon spraakherkenning - AVT legt het uit

Belangrijk is dat u controleert of Dragon de juiste microfoon gebruikt. Heeft u bijvoorbeeld een laptop, dan wilt u liever niet dat Dragon de interne microfoon van de laptop gebruikt maar uw USB-microfoon waar u mee wil dicteren. Lees verder hoe u kunt controleren of de juiste headset staat ingesteld en hoe u een andere microfoon selecteert.

 

We gaan er nu van uit dat de microfoon die u wil gebruiken netjes in Windows zichtbaar is en werkt.
Mocht u daar problemen mee hebben dan kunt u het beste eerst dit blogartikel lezen

 

Dit artikel beschrijft de instellingen van de niet-cloud-gebaseerde versies van Dragon Professional:

  • Dragon 14 en 15 Professional Individual & Group
  • Dragon Professional 16 Single User, Business ABO en Business VLA

 

Welke microfoon staat er nu ingesteld?

hoe weet ik welke microfoon staat ingesteld bij mijn Dragon spraakherkenningHet handigste is om eerst te bepalen welke microfoon er ingesteld staat voor het gebruik van Dragon. Dat doet u zo:

  • Plaats de muis op de rode microfoon in de Dragon balk. Als het goed is toont Dragon dan de instelling van de microfoon.
    Staat deze goed dan kunt u verder met dicteren. Staat hier een andere microfoon dan gewenst, dan kunt u de stappen hieronder volgen om de juiste microfoon te kiezen.

 

Welke Dragonbalk heeft u?

Met de komst van Dragon 15 Professional Group  en de nieuwe versie 16 heeft Nuance dr Dragonbalk iets aangepast. Deze is compacter en er zijn slechts twee keuzes zichtbaar. Alle andere keuzes zijn onderverdeeld onder deze twee menuopties. Dus heeft u Dragon 15 Professional Group of Dragon Professional 16 (Single User, Business ABO of Business VLA) , dan kunt u de keuze maken om de microfoon in te stellen via onderstaande opties: Instellingen > Microfoon > Microfoon kiezen.

AVT Blog: Hoe stel ik de juiste microfoon in bij Dragon spraakherkenning - AVT legt het uit

 

Heeft uw Dragon de bredere balk met 6 opties?

Dan kunt u de keuze om de microfoon in te stellen vinden in de Dragonbalk onder Profiel > Dictaatbronnen Beheren

AVT Blog: Hoe stel ik de juiste microfoon in bij Dragon individual spraakherkenning - AVT legt het uit

 

Kies de juiste microfoon in het lijstje

U komt nu in het volgende scherm waar alle microfoons die op uw computer binnen Windows bekend zijn worden getoond. U kunt ook gelijk testen of er geluid door de microfoon wordt geregistreerd. U ziet, wanner u iets in de microfoon zegt, de groene volumemetertjes aan de rechterkant bewegen. Slaat de volumemeter niet uit bij de microfoon die u wil gebruiken? Dan kunt u deze ook niet gebruiken met Dragon. Dragon krijgt immers geen geluid binnen. Dat heeft dan niets met Dragon te maken maar meer met de hardware. U dient dan te onderzoeken waarom er geen geluid van de microfoon aan Windows wordt doorgegeven (zie ook dit artikel).

AVT Blog: Hoe stel ik de juiste microfoon in bij Dragon individual spraakherkenning - het microfoon keuzemenu - AVT legt het uit

Staat de juiste headset er tussen dan kunt u deze gelijk kiezen door deze microfoon aan te klikken en vervolgens op voltooien te klikken.
Dragon zal dan deze microfoon gaan gebruiken. Voor de zekerheid is het verstandig om uw profiel op te slaan. Dan wordt de instelling van de microfoon bewaard bij uw profiel.

U kunt eenvoudig weer controleren of de juiste headset staat ingesteld met de instructie aan het begin van dit blogartikel (zet uw muis op het rode microfoon-icoon).

 

Hij doet het nog niet …

Staat de microfoon er niet tussen of slaat de volume-meter niet uit aan de rechterkant van het scherm (de groene blokjes die bewegen) als u wat dicteert?
Heeft u de juiste microfoon ingesteld en werkt deze niet? Dicteert u en Dragon typt niets?

Dan is het verstandig om even te verder te lezen in in dit blogartikel.

 

Komt u er niet zelf uit? Bel onze
helpdesk! We helpen u graag

0900 – 2884857