Veelgestelde vragen

Spraakherkenning

Als specialist op het gebied van spraakherkenning geven we u graag advies. Rechts vindt u een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden. Mocht uw vraag er niet bij staan of wilt u aanvullende informatie, schroomt u niet om contact met ons op te nemen.

Rechts onderaan dit scherm kunt u gebruikmaken van de chat-functie, u kunt ons mailen of bellen 023 – 529 43 44

Voor wie is spraakherkenning geschikt?

Eigenlijk is spraakherkenning voor iedereen die nu een toetsenbord gebruikt. Wie typt er tegenwoordig niet? Al vanaf de jaren 70 gebruiken we een toetsenbord om onze teksten in de computer in te voeren. Daar hebben wij een uitstekend alternatief voor. Lees meer

Is er geen Dragon Premium en Home meer in versie 14/15

Bij het uitbrengen van versie 14 heeft Nuance (de makers van de Dragon software) besloten om het aantal verschillende versies te verminderen. De Home- en de Premium-versie zijn toen vervallen. Dragon Professional 13 had o.a. netwerkfunctionaliteit waardoor Dragon Professional kon worden geïnstalleerd op WTS- en Citrix-servers.
Als instap-versie zou dan deze Dragon Professional met een prijs van rond de €800 best een hoge drempel zijn als er ook geen gebruik wordt gemaakt van de server/netwerkfunctionaliteit. Daarom heeft Nuance besloten om de Professional 14 uit te brengen in twee varianten.

1. Dragon Professional Individual – de versie voor lokale installatie.
2. Dragon Professional Group – De versie die geschikt is voor installatie op Windows Terminal server en Citrix.

In de zomer 2017 is versie 15 gelanceerd in het Nederlands. Echter allen de Dragon Professional Individual. De Group-versie in versie 14 is er nog niet.

Waarom betalen voor spraakherkenning, op mijn telefoon is het gratis

De Dragon spraakherkenning die AVT levert kan veel meer dan alleen de tekst die wordt ingesproken omzetten.
Dragon kan ook geleerd worden nieuwe woorden te herkennen. Dicteert u een nieuw woord of wordt een woord niet goed herkend, dan kunt u Dragon leren dat de volgende keer wel te herkennen. Ook kunt u zelf hele zinnen in met één (zelf te definieren) stemcommando op het scherm laten typen. U kunt uw opgenomen dictaat laten uittypen, met uw stem toetsen op het toetsenbord indrukken, tekst opmaken, muis-kliks doen etc. te veel om hier op te noemen. Hier vindt u meer uitleg.

 

Ik ben psycholoog en wil graag mijn aantekeningen sneller verwerken, kunt u mij helpen.

Spraakherkenning kan door iedereen gebruikt worden die sneller zijn teksten, verslagen of e-mail wil maken. Ook Psychologen en Psychiaters  kunnen profiteren van het gemak van spraakherkenning voor het direct omzetten van hun stem. U dicteert het verslag en de tekst ziet u direct op het scherm in uw favoriete programma. Of dat nu Ms-Word is of een klantsysteem/CRM. Dat maakt niet uit. Hier kunt u spraakherkenning kopen voor op uw pc.

Kan ik met spraakherkenning een interview of vergadering uitwerken?

De techniek van de hedendaagse spraakherkenningssoftware is nog niet zo ver dat deze stemmen kan herkennen en “gesproken” teksten automatisch kan omzetten naar “getypte tekst”. Wel is de software goed inzetbaar om teksten mee uit te werken op een andere manier. Hier leest u hoe dat werkt.

Wij werken met een server, kan ik dan ook met spraakherkenning werken?

Ja, zeker.
Dragon Professional Group is speciaal ontwikkeld om te worden ingezet in situaties waarbij er gewerkt wordt met bijvoorbeeld een Microsoft Remote Desktop Services (RDS- voorheen Microsoft Terminal Services) of Citrix omgeving. Er kan dan gedicteerd worden vanaf de thin-client in de applicaties die ook op dezelfde server draaien als de spraakherkenning. Dit maakt het werken met spraakherkenning op verschillende locaties mogelijk.

In welke taal kan ik dicteren

Het verschilt per versie in welke taal u de spraakherkenning kunt gebruiken. Alle versies (met uitzondering van Dragon for Mac) zijn er in het Nederlands. De laatste versie Dragon Professional 14, zowel de Individual als de Group, worden geleverd met standaard twee talen. U kunt dan zelf kiezen voor Engels+Nederlands, Engels+Duits of Engels+Frans. Op aanvraag is er ook Italiaans en Spaans leverbaar.

De Medical-versie wordt altijd geleverd in één taal.

Is er ook Nederlandse spraakherkenning voor mijn Apple computer?

Al een aantal jaren heeft AVT Dragon voor Mac in het assortiment echter deze is enkel voor het dicteren van Engelse (Franse en Duitse) teksten. Er is helaas geen Nederlandse versie van Dragon for Mac ontwikkeld.

Wilt u in het Nederlands dicteren op een Apple Mac, MacBook of iMac draaiend op Mac OS X besturingssysteem dan is er wel een mogelijkheid. klik op deze link voor onze oplossingen.

Ik heb een dictafoon met een bandje. Deze is nu defect. Wat is uw advies?

We adviseren u om een nieuwe digitale recorder aan te schaffen die op nagenoeg de zelfde manier werkt als uw oude apparaat. De professionele serie Philips Pocket Memo recorders hebben een zelfde “schuifschakelaar” die de meeste (analoge – die met een bandje) ook hebben. Zo heeft u het gebruik van een nieuwe recorder snel onder de knie. Belt u ons gerust voor advies en kijkt u alvast bij onze digitale recorders.

Ik dicteer verslagen in een recorder, wat heb ik nodig, zodat mijn secretaresse de opname kan uitwerken?

Voor het uitwerken van opgenomen dictaten adviseren wij een transcriptie-set te gebruiken. Een dergelijke set bestaat uit een voetschakelaar, een speciale headset en afspeel-software. Op deze pagina leggen wij u uit hoe het uitwerken (transcriberen) dan werkt. Een extra mogelijkheid die u kunt toevoegen is het middels spraakherkenning laten uittypen van het dictaat middels spraakherkenningssoftware. Dat scheelt u of uw secretaresse zeer veel tijd.

In het weekend typ ik altijd bezoekverslagen, dat kost me veel tijd. Heeft u daar een oplossing voor?

U zou na het bezoek aan uw klant in een goede digitale recorder of smartphone (met een speciale app) een verslag kunnen dicteren. U heeft dan het gesprek nog vers in uw geheugen en zo maakt u een gedetailleerder verslag. Het opgenomen dictaat kunt u vanaf een smartphone naar uw kantoor laten sturen of u bewaart de opnames op uw recorder. Aan het eind van de dag kan de speciale work-flow software in combinatie met onze spraakherkenning er voor zorgen dat uw dictaten worden omgezet naar tekst. Die kunt u vervolgens weer verwerken in uw klantsysteem/CRM.

Ik gebruik Philips SpeechExec om dictaten uit te werken. Kan ik spraakherkenning het typen van mij laten overnemen?

Ja, zeker!
de Philips SpeechExec Pro Transcribe kan worden uitgebreid met Dragon Professional Group spraakherkenning. De opgenomen dictaten die u nu handmatig uitwerkt kunnen dan door de spraakherkenning worden omgezet naar tekst. Er is dan daarna enkel een controle en desgewenst aanpassing van de opmaak nodig.

Wat heb ik nodig om een vergadering op te nemen?

Voor het opnemen van een vergadering is het wel goed om te weten hoeveel personen er deelnemen aan de vergadering. Zijn dat er drie of vier dan volstaat een goede digitale recorder. Bij meer deelnemers is het aan te raden om extra microfoons te plaatsen. Deze zijn los te bestellen om aan te sluiten op een digitale recorder. Ook leveren wij een complete vergader-koffer met alle benodigde apparatuur.

Digitaal dicteren

Er wordt steeds meer spraak digitaal opgenomen, interviews, verslagen, vergaderingen etc. En of u nu advocaat, verslaggever, accountmanager, student of  secretaresse bent, 80% van deze teksten moet worden uitgewerkt. Een goede duidelijke opname is daarvoor van essentieel belang.

AVT helpt u graag bij het kiezen van de juiste apparatuur.

Dit zeggen onze klanten:

Powered by Trustpilot

Op basis van bijna 300 beoordelingen scoren wij gemiddeld een 9,1 op Trustpilot.com! Een greep uit de beoordelingen gemaakt door onze tevreden klanten leest u hier.

Alle Trustpilot reviews
 • goed geholpen, goede info en sportief toen bleek dat ik iets verkeerds had besteld

  De heer Mr Hans Hinnen

  ★★★★★
 • Ik heb lang getwijfeld of het een meerwaarde zou zijn. Er zijn af en toe wel wat zaken met de spraaktechnologie, die het me moeilijk maken om te doen wat ik wil, maar in het algemeen werkt het […]

  Mister Dries Tom

  ★★★★
 • Korte vraag gehad en toch nog wel even samen langer mee bezig geweest dan 10 minuten en toch maar een 10 minuten consult ‘prima werk’.

  De heer Ruud Waterschoot

  ★★★★
 • Product is erg goed! Ik moet er alleen nog mee leren werken om het volledig onder de knie te krijgen. Ben nieuw hiermee.

  Eugene Alferink

  ★★★★★
 • Groot verschil in snelheid tussen versie 12 en 15, Fijn! Super hulp bij de installatie, dank AVT medewerkers

  Mevrouw G. Depoortere

  ★★★★
 • Het programma dragon bespaart me heel wat tijd en is heel erg handig in gebruik. Verder heb ik altijd snel antwoord en hulp gekregen als ik vragen had. Ook zeer vriendelijk!

  chrissy

  ★★★★★

Wij werken o.a. met