NIEUW – Dragon Professional 16 – AVT Informeert u over de prijzen, de levertijd en de verschillende variaties

ABT - Blog: NIEUW Dragon Professional 16 - Prijzen, versies en levertijd. Bestel nu je upgrade bij AVT Benelux - spraakherkenning.nl

Op 16 maar 2023 kregen we van Nuance de informatie over Dragon Professional 16. We vertellen u graag meer over deze versie. Welke variaties zijn er, wat zijn de voordelen en wat gaat u er voor betalen. Lees snel verder we hebben u heel wat te vertellen.

Op 16 maart was de introductie van Dragon 16 in Nederland. Hieronder informeren we u avast zo goed mogelijk over deze nieuwe versie van de spraakherkenningssoftware van Nuance.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Welke varianten van Dragon Professional 16 zijn er?
 • Wat kost versie 16?
 • Wat is er nieuw?
 • Waarom upgraden?
 • Alvast uw upgrade bestellen
 • Wat weten we nog niet van v.16?
 • Een alternatief; Dragon Anywhere cloud / Dragon Medical Cloud


Welke varianten zijn er nu voor versie 16?


Wat we in ons vorige blog al hebben aangekondigd klopt (bijna). De nieuwe versie heet Dragon Professional 16

Van twee versies naar een? Niet helemaal …

In een eerder nieuwsbrief hadden we al aangegeven dat er nog maar één versie zou komen. Dragon 15 Professional Individual en Dragon 15 Professional Group zijn in functionaliteit samengevoegd tot één versie. Die informatie klopt. Nou, ja, eigenlijk is de Individual versie vervallen en is er nog alleen een versie over met alle functies van de Group-versie.
Dus Dragon Professional 16 heeft alle functionaliteit van Dragon 15 Professional Group. Uiteraard met alle verbeteringen voor versie 16, daarover verderop meer.


Nu zijn er wel drie varianten
(sinds eind vorig jaar ook de Dragon Professional 16 Business ABO) 

Een Single User– , een abonnements-versie en een Volume License-versie – u vindt ze hier

 1. De Single User-versie lijkt eigenlijk op de Individual-versie, dus met een licentiecode voor de installatie op maximaal 2 pc’s*. Koopt u een Dragon Professional 16 Single User -versie dan krijgt u direct van ons een serienummer en kunt u gelijk met Dragon Professional 16 gaan werken. Test Dragon Professional 16 nu zelf uit.

 2. De abonnements-versie is een hele nieuwe variant die sinds eind 2023 beschikbaar is. U betaalt per jaar voor het gebruik van Dragon. In het abonnement zitten ook de updates en upgrades naar een hogere versie inbegrepen. Komt versie 17 uit, dan hoeft u geen upgrade te betalen. U heeft voor de upgrade al in het abonnement betaald.
  Een extra functie van deze Dragon Professional 16 Business ABO-versie is dat het gebruikersprofiel wordt opgeslagen op de (Europese servers van Nuance/Microsoft) en dat u op een onbeperkt aantal pc’s met deze versie kunt werken (en die dan ook allemaal het zelfde gebruikersprofiel gebruiken). Bestel hier een proefabonnement en test 14 dagen deze versie.
 3. De Volume License-versie (ook wel VLA genoemd, zoal de Group-versie 15 ook was) wordt geleverd via een Volume Licentie Overeenkomst met Nuance. Dus op het moment dat u Dragon Professional 16 Business VLA koopt, bestellen wij de licentie voor u bij Nuance en krijgt u de VLA-overeenkomst binnen een paar dagen van ons opgestuurd. Uiteraard krijgt u ook weer een serienummer waar u de installatie(s) mee kunt uitvoeren.
  Volume-licenties zijn bedoeld voor klanten die met meerdere gebruikers in dezelfde organisatie met Dragon willen werken. Het is dan handiger om niet voor alle gebruikers een eigen serienummer te hebben maar één serienummer voor alle gebruikers. Lees hier verder over de de extra mogelijkheden van een VLA-versie.

 


Wat kost Dragon Professional 16


De twee versies (Single User en VLA) hebben dezelfde basisprijs. Voor deze prijs krijgt u dus twee talen.


Dit zijn de officiële adviesprijzen per licentie/gebruiker, exclusief btw:

 • Dragon Professional 16 Business ABO € 412,20
 • Dragon Professional 16 Single User € 832,50,-
 • Dragon Professional 16 Volume License 1 t/m 9 gebruikers € 832,50
 • Dragon Professional 16 Volume License 10 t/m 50 gebruikers € 749,25
  (Neemt u contact met ons op voor prijzen voor grotere aantallen gebruikers, versies in andere talen, Nuance Version Maintenance- en Nuance Management Center-abonnementen.


Dit zijn de officiële Upgrade-prijzen per licentie/gebruiker, exclusief btw:

 • De upgradeprijs van 15 naar v.16 Single User is € 415,83
 • De upgradeprijs van 15 naar v.16 VLA 1 t/m 9 gebruikers is € 415,83
 • De upgradeprijs van 15 naar v.16 VLA 10 t/m 50 gebruikers is € 374,25

Er is geen upgrade mogelijk van Dragon 15 Professional Individual naar 16 Business VLA.

 


Dragon Professional 16 is goedkoper in Amerika


Let op: het kan zijn dat u op Internet goedkopere versies van Dragon tegenkomt. De Engelse/Amerikaanse versie is inderdaad goedkoper omdat deze alleen geschikt is om te dicteren in het Engels. de bovenstaande prijzen zijn de versies die wij verkopen in Europa, dus met altijd twee talen.

 


Hoe zit het dan een extra taal ?


Net zoals bij de versie 14 en 15 van Dragon leveren we in Europa altijd één taal met als extra taal Engels. De volgende taalcombinaties zijn leverbaar:

 • Nederlands + Engels
 • Duits + Engels
 • Frans + Engels
 • Spaans + Engels
 • Italiaans + Engels

Voorlopig hebben we nog geen informatie over het bijbestellen van een extra taal. Heeft u nu Dragon 15 Professional Individual met drie talen dan verzoeken we u om contact met ons op te nemen. Zodra we dan van Nuance meer informatie krijgen welke upgrade u dan kunt kopen informeren we u gelijk.

Heeft u nog geen Dragon 15 en u wil gaan dicteren in drie talen (dus basis Engels en dan twee extra talen) dan is de regel dat u twee volledige versies moet aanschaffen …

 


Wat is nieuw in versie 16


Nu Nuance een onderdeel is van Microsoft heeft Nuance de kans om samen met Microsoft Dragon geheel aan te passen aan de mogelijkheden van Windows 11. Hierdoor is Dragon Professional 16 volledig Windows 11 compatible en werkt versie 16 sneller en beter dan het deed op Windows 10.

Wat is er nog meer verbeterd is hadden we in onze vorige blog al even opgenoemd:

 • Officiële Windows 11 ondersteuning. Extra functionaliteit voor besturing van Windows 11 met extra commando’s.
 • Compatibiliteit met de Office 21 desktop-applicaties.
 • Verbeterde ondersteuning voor het muisraster bij gebruik van meerdere schermen aan de pc.
 • Ondersteuning voor de nieuwe Nuance PowerMic-4 handmicrofoon
 • Betere ondersteuning van beeldschermen met een hoge resolutie
 • Betere ondersteuning voor Apache OpenOffice en Libre Office.

De deep learning-engine van versie 15 zal ook in versie 16 gehandhaafd worden.

 


Moet u nu dan upgraden naar versie 16?


Onze eerste reactie JA, het is namelijk altijd goed om met de laatste versie van een programma te werken. Zeker ook bij deze nieuwe versie van Dragon.
Versie 15 bestaat al meer dan 6 jaar en er zijn echt grote verbeteringen in de code en met name de comptabiliteit met Windows 11 zijn goede redenen om een upgrade naar versie 16 te overwegen.

Voor een betere herkenning
Werkt u nu met Windows 10 en heeft u nu een goede herkenning met uw Dragon 15, dan zal versie 16 u geen enorme verbetering meer brengen. Werkt u echter met Windows 11 of bent u van plan om over te stappen naar Windows 11, dan zal de herkenning verbeteren en zal Dragon ook sneller werken (en de pc minder belast worden).
Dan heeft u zeker baat bij het upgraden naar versie 16.

Extra functionaliteit – Centraal opgeslagen Spraak Profiel – Roaming Profile
Doordat versie 16 alle functies heeft gekregen die in Dragon 15 Professional Group zitten, heeft Dragon 16 nu ook een aantal handige extra mogelijkheden. Een van de extra mogelijkheden is het gebruik van een Roaming Profile. U kunt uw spraakprofiel nu op een centrale opslagplaats bewaren (bijvoorbeeld een Netwerk server, OneDrive etc.).
Bij gebruik van meerdere pc’s heeft u zo een centraal profiel dat door Dragon gesynchroniseerd zal worden. Dus zo heeft u op beide pc’s dezelfde woordenlijst.

Een onbeperkt aantal installaties (VLA-versie)
Door te kiezen voor een upgrade naar Dragon Professional 16 Volume License krijgt u de mogelijkheid om meer dan de officiële twee installaties te kunnen doen. Dat zeker heel handig als u regelmatig op een andere werkplek werkt en u daar ook met uw Dragon (en het Roaming Profile) op wil werken.
Het blijft wel zo dat u één Dragon-licentie koopt voor elke persoon die met Dragon gaat dicteren.

 


Bestel alvast uw versie 16 upgrade


Dragon Professional 16 zal eind maart / begin april 2023 leverbaar zijn.

Wilt u alvast uw Single User upgrade bestellen, of heeft u nu een oudere versie van Dragon en wilt u overstappen op versie 16? Hieronder ziet u de twee opties die u nu alvast kunt bestellen bij ons. Zo bent u verzekerd van een spoedige levering.

Nuance Dragon Professional 16 - Single User - Nederlands+Engels - Bij AVT
Dragon Professional 16 – Single User – Full Version.
Nuance Dragon Professional 16 - UPGRADE - Single User - Nederlands+Engels - Bij AVT
Dragon Professional 16 Single User – Upgrade van Dragon Professional 15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Dragon Professional 16 Volume License-versie (VLA) kunt u binnenkort ook bestellen in onze shop. Desgewenst met de bijbehorende Nuance Version Maintenance (het upgrade-garantie-abonnement voor Dragon Professional 16 VLA).

Heeft u nu Dragon 15 Professional Group? En overweegt u te gaan upgraden? Neemt u dan contact op met ons voor een voorstel op maat.

 


Wat weten we nog niet van versie 16?


Op dit moment zijn we nog in de voorbereiding van een aantal situaties die wat afwijken van een enkele versie Dragon 15 Professional Individual die u zou willen upgraden naar Dragon Professional 16.

 • Heeft u nu een Dragon 15 Professional Individual met meer dan twee talen?
  We hebben nog geen informatie wat we u dan moeten aanbieden om er voor te zorgen dat u ook met de extra taal kunt blijven werken.
 • Heeft u meer dan 2 installaties van Dragon 15 Professional Individual?
  We hebben nog niet officieel van Nuance gehoord of er meer dan twee installaties mogen worden gedaan met versie 16.
  Met versie 15 lijkt het er op dat er wel 3 concurrent installaties mogen draaien. Officieel zouden dat één installatie mogen zijn en één back-up installatie (zie ook hier op de website van Naunce). Het zou dan kunnen zijn dat u beter kunt upgraden naar de VLA-versie. Deze heeft namelijk geen beperking in het aantal installaties. De prijs is het zelfde!

Heeft u nu Dragon 15 met twee talen en wilt u met een extra taal gaan werken? Wat moet u dan aanschaffen? We zoeken het nog voor u uit.

 


We hebben nu al een zeer goed alternatief voor u


Steeds meer applicaties worden aangeboden als abonnement en als Cloud-versie.

Ook Nuance heeft een Cloud-gebaseerde versie van Dragon: Dragon Professional AnywhereMet deze versie dicteert u niet alleen op uw Windows pc maar ook op uw smartphone en tablet met de beste spraakherkenning.

Enkele highlights:

 • Zeer snelle en simpele installatie
 • Nagenoeg geen belasting voor de pc, de spraakherkenning wordt gedaan op de servers van Nuance in Europa.
 • Altijd werkt u met de nieuwste versie die Nuance op de server voor u onderhoudt.
 • Onbeperkt aantal installaties op zowel stand-alone computers als Remote Desktop systemen.
 • Centraal in de Cloud opgeslagen spraakprofiel, uw woordenlijst en sneldictaten zijn toegankelijk op al uw devices.
 • De centrale woordenlijst kunt aanvullen op uw Windows systeem en ook op uw smartphone en tablet (Apple en Android).

Wilt zelf Dragon Professional Anywhere en Dragon Anywhere Mobile 14 dagen testen?
Heeft u interesse om Dragon Professional Anywhere of de medische-versie Dragon Medical One zelf eens te testen? Neemt u dank contact met ons op!

Gratis vrijblijvend advies van een van onze experts?

Gebruik de chatfunctie rechts onder op onze website of bel met AVT voor advies: +31 (0)23 – 529 43 44.