Hoe u de woordenlijst uit uw (oude) profiel kunt exporteren en importeren in een nieuw profiel
Dicteert u met de Dragon spraakherkenning, dan worden er na correcties woorden aan het woordenboek (lexicon) van uw profiel toegevoegd. Een waardevolle lijst die u goed moet beheren. Zeker bij het upgraden van Dragon naar een hogere versie raad ik u aan om uw woordenlijst veilig te stellen om deze later in een nieuw profiel te kunnen importeren. Ik vertel u hier hoe dat werkt.
De toegevoegde woorden in uw Dragon profiel (Lexicon) bekijken
Om te zien welke woorden u al aan uw profiel van Dragon heeft toegevoegd kunt u de volgende stappen doen:
- In de Dragonbalk klikt u op Lexicon (zie voorbeeld rechts).
- Vervolgens op Lexiconbewerker openen.
- Onderaan het scherm dat dan opent klikt u vervolgens, bij weergave op het menu en kiest voor de optie: Alleen toegevoegde woorden zoals onderstaande plaatje laat zien.
Waarom is het goed om uw eigen woorden te exporteren?
Bij het upgraden van de Dragon software naar een hogere versie, van bijvoorbeeld versie 13 naar versie 15, geven wij het advies om niet uw oude profiel mee te nemen naar de nieuwe versie. De reden hiervoor is dat de nieuwe versie, en zeker versie 15, een nieuwe “Deep Leaning engine” heeft en over het algemeen niet goed overweg kan met de oude profielen, die gemaakt zijn met de “bestmatch engine”.
Ons advies is dan ook, maak een nieuw profiel aan in Dragon 15 en importeer uw woordenlijst van uw versie-13-profiel. Bijna alle klanten die op deze manier de upgrade doen geven aan dat de herkenning zeker het zelfde of zelfs beter is dan met versie 13.
Waarom vraagt Dragon bij de upgrade dan om de profielen te converteren?
We denken dat Nuance zich er wat makkelijk af maakt. Het extraheren van de woordenlijst (en eventueel de zelf gemaakte commando’s en snel dictaten) en weer in een nieuw profiel importeren is wellicht een te ingewikkeld proces om uit te voeren. Daarom wordt het hele profiel geconverteerd.
Exporteren is simpel, slechts een paar muisklikken.
Om uw woordenlijst te exporteren gaat u als volgt te werk;
- Open het Dragon profiel (klik in de Dragonbalk > Profiel > Gebruikersprofiel openen > Kies uw profiel) waar u de woorden uit wil destilleren.
- Klik in de Dragonbalk op Lexicon > Lijst met toegevoegde woorden en woordgroepen exporteren
- U krijgt dan de verkenner te zien en u kunt dan een naam invullen voor uw woordenlijst en de map/folder waar u deze wil bewaren.
- We raden aan om bij het opslaan te kiezen voor XML bestandsformaat. Dan weet u ook zeker dat alle informatie die u aangepast heeft in de woordenlijst opgeslagen wordt (zie hieronder)
Uw woordenlijst even nalopen kan zeker nuttig zijn.
Wanneer u de woordenlijst heeft opgeslagen als tekstbestand dan kunt u het bestand openen met MS-Word of het Kladblok van Windows. We raden u aan om de lijst woord-voor-woord door te lopen voordat u deze weer in een nieuw profiel gaat importeren. Let goed op spelfouten (dan is het handig om de spellingchecker van MS-Word even te gebruiken) en hoofdletter-gebruik. U hoeft alleen de woorden met een hoofdletter in de lijst te zetten die ook altijd met een hoofdletter geschreven moeten worden.
Heeft u een XML-bestand gemaakt, dan raden we u aan om na het importeren de woorden te controleren. Klikt u dan (zie onderstaande scherm) aan dat u de woorden wil weergeven na het importeren.
Importeren gaat net zo simpel.
Heeft u de nieuwe versie van Dragon geïnstalleerd, een nieuw profiel aangemaakt en de woordenlijst opgeschoond, dan kunt u deze lijst importeren in uw nieuwe profiel.
- U klikt weer in de Dragonbalk op Lexicon.
- Vervolgens op de menu-optie Lijst met woorden of woordgroepen importeren (zie ook bovenstaande screenshot).
- De Wizard voor het importeren wordt nu geopend.
- U klikt op volgende (eventueel kunt u nog aanvinken of u na het importeren de lijst met wooden nog te bekijken).
- In het volgende scherm klikt u op Bestand Toevoegen en u bladert dan via de getoonde verkenner naar de plaats waar uw woordenlijst staat en klikt op Volgende.
- U ziet dan als het bestand door Dragon verwerkt kan worden een groen vinkje voor de bestandsnaam:
- Vervolgens kunt u weer klikken op Volgende en u ziet een verslag van de door Dragon gevonden nieuwe woorden. Het kunnen er minder zijn dan in de woordenlijst staan. Dat komt dan doordat Dragon in de nieuwe versie wellicht meer woorden kende dan de oudere versie van Dragon.
- U bent nu klaar en u kunt met uw nieuwe profiel gaan dicteren.