Nuance maakt update voor Dragon Professional Individual en Group – versie 15.6

AVT Blog: nieuwe versie Dragon professional 15.6

Er is een update gekomen voor Dragon Professional Individual en Dragon Professional Group versie 15 naar versie 15.6.

Zitten we te wachten op deze update? Hij is gratis maar zijn de veranderingen wel nuttig? AVT bekijkt het voor u.

De versie Dragon 15 heeft bij onze klanten (en bij onszelf) al heel wat uren spraak verwerkt tot tekst en onze klanten die versie 15.3 gebruiken zijn uiterst tevreden met de werking en de goede herkenning. Wij hebben eigenlijk ook geen klachten over versie 15.3 van onze klanten ontvangen. De problemen van versie 15.0 waren netjes verholpen in de 15.3-update. We hadden deze 15.6-update dan ook niet verwacht. Als we kijken naar de redenen voor het uitbrengen van versie 15.6 kunnen we ook niet echt veel veranderingen zien ten opzichte van versie 15.3.

Hier kunt u de wijzigingen in 15.6 vinden zoals Nuance deze publiceert.

AVT kijkt even met u mee en hieronder vindt u onze visie op deze upgrade.

 

Nuance gaat voor Dragon 15 gebruik maken van Google Analytics voor het verzamelen van gebruik(er)sinformatie.

Verbetering van de spraakherkenning via een DeepLearning algoritme (artificial intelligence), zoals in versie 15 van Dragon wordt gebruikt, is ‘data’ nodig. Veel data. Hoe meer data er beschikbaar is hoe beter de herkenning zal worden. Zo kan het algoritme data gebruiken over bijvoorbeeld wat voor woorden gebruikers dicteren, hoe de combinaties van deze woorden in zinnen voorkomen, hoe ze klinken, wat voor dialecten komen er voor etc. Nuance vindt het dus fijn wanneer u meehelpt om met uw data de herkenning voor nieuwere versies van Dragon weer te verbeteren. Welke informatie Nuance gebruikt en misschien opslaat kunnen we niet zeggen. Wel geven ze aan dat er nooit persoonlijke informatie wordt opgeslagen.

Bij het aanmaken van een spraakprofiel  wordt u gevraagd of u wil meewerken om deze data ter beschikking te stellen. Standaard staat deze optie nu uit. In eerdere versies van Dragon was dat niet zo.

In de 15.6 update gaat Nuance gebruik maken van de Google Analytics voor het verzamelen van gebruikers data. De exacte verklaring kunt u lezen in deze Engelse release note.

Waarom bespreken we dit stuk zo uitvoerig? Het lijkt ons dat het uitbrengen van deze versie 15.6 hoofdzakelijk is gedaan voor deze aanpassing. Zoals al eerder aangegeven zien we verder geen noemenswaardige veranderingen of bugfixes die niet al in versie 15.3 zaten. De verbeteringen van de 15.3 update kunt u hier lezen mocht u ze zelf eens willen vergelijken.

 

De wijzigingen op een rijtje

 • Gegevensverzameling is aangepast naar het gebruik van Google Analytics
  Zoals we hierboven hebben aangegeven wordt er voor de gegevensverzameling nu Google analytics gebruikt. Wie wordt hier beter van? Controleer goed of u bij het aanmaken van een profiel deze optie wel uit staat (als u niet wil dat Nuance/Google uw data ontvangt).
 • Problemen met Microsoft Outlook zijn verholpen.
  Er kunnen problemen ontstaan wanneer er bepaalde plug-ins gebruikt worden in Outlook. Dit betreft een plugin voor een Amerikaans (payroll) programma STP. Dat probleem is opgelost.
  We hadden al aangegeven dat we tot nu toe geen klachten hadden ontvangen met betrekking tot het werken in Microsoft Outlook met Dragon 15.3. Wel met versie 15.0. Daarom was ook de upgrade 15.3 uitgebracht. STP is een Amerikaans programma dat in Nederland niet wordt gebruikt. 
 • Verwijderen van gebruikersprofielen bij de-installatie van Dragon
  Als Dragon via de setup wordt verwijderd van een computer konden de gebruikersprofielen ook van de computer gewist worden. Deze optie is niet meer aanwezig. U dient ze handmatig te verwijderen.
  Wellicht werden er per ongeluk te veel profielen gewist en was hier niets meer aan te doen. Wellicht een functie voor extra veiligheid voor Nuance om geen boze gebruikers meer aan de telefoon te krijgen die zo per ongeluk toch hun kostbare profiel zijn kwijtgeraakt.
 • Verbeterde installatieprocedure
  Bij het installeren van 15.6 wordt de oude installatie van Dragon ( versie 14, 15.0 of 15.3) verwijderd voordat de nieuwe installatie begint.
  Dit is een opmerkelijke aanpassing. Voor zover wij weten was dit altijd al het geval. Er konden namelijk geen twee versies van Dragon op dezelfde pc staan. Had/Heeft u een oudere versie (dan 14) op uw pc dient u altijd nog handmatig deze versie te verwijderen. Dus daar is niets in aangepast. 
 • Ander locatie voor de gebruikersprofielen
  De spraakprofielen werden tot nu toe standaard opgeslagen in de folder \ProgramData. In versie 15.6 worden de profielen opgeslagen in de map %AppData%.Dit heeft te maken met het feit dat de data dan beter beschermd is voor het geval er meerdere gebruikers op dezelfde pc werken.
  We hopen dat de fouten die af en toe ontstaan waarbij het gebruikersprofiel niet meer toegankelijk is en Dragon aangeeft dat het bestand geblokkeerd is of dat er een andere gebruiker of programma er voor zorgt dat het profiel niet meer toegankelijk is. Dat kan dus een positieve aanpassing zijn.
 • Aanpassing in de documentatie.
  In de documentatie wordt het belang van het regelmatig draaien van de Nauwkeurigheidsafstemming (optimalisatie van het stemprofiel) benadrukt.
  Uiteraard goed om dat nog even onder de aandacht te brengen, mocht u daar naar op zoek zijn in de help-functie van Dragon.
 • Verbeterde beveiliging
  Er zijn aanpassingen gedaan in de programmacode die te maken hebben met de beveiliging van het programma.
  We kunnen niet helemaal achterhalen wat er exact is aangepast. Maar iets met beveiliging. Dat kan alleen maar positief zijn.
 • Sneltoets aangepast
  De sneltoets om de tekst uit het dicteervenster over te zetten naar een applicatie is aangepast van CTRL-Shift-T naar ALT-T.
  Voor wie dat nodig heeft kan het handig zijn om slechts twee toetsen in te hoeven drukken. Met zo’n kleine aanpassing maak je de lijst met wijzigingen wel wat langer.
 • Openen van applicaties met de stem zijn verbeterd
  Bijvoorbeeld met het commando [Start Microsoft Word] kunt u het programma Word opstarten. Dit werkte (volgens Nuance) niet altijd goed.
  Wij hebben hier eerlijk gezegd geen problemen mee gehad en ook niet van onze klanten gehoord dat het niet goed werkte.

 

Moet ik naar 15.6 upgraden?

Of u moet upgraden hangt er van af, ondervindt u problemen met uw huidige versie? Ja, dan raden we dat zeker aan. En uiteraard is het verstandig om altijd met de laatste versie van de software te werken. Maar of u de bovengenoemde wijzigingen echt nodig heeft ..?

 • Bij een nieuw aangeschafte versie Dragon 15 Professional. Wanneer u bij AVT nu een nieuwe versie Dragon 15 Professional Individual of Dragon 15 Professional Group aanschaft krijgt u automatisch versie 15.6 u hoeft dan niet een upgrade te doen.
 • Bent u in het bezit van een versie 15.0 of 15.3 dan kunt u de 15.6 update doen. Deze update is niet een patch (gedeeltelijke update) zoals bij de 15.3 update, maar een geheel nieuwe installatie van de software. We raden u daarom aan om de handleiding te volgen die u na de aanschaf van AVT heeft ontvangen. Hierin wordt de installatie duidelijk besproken.
 • Werkt u met Dragon 15 Professional Group en heeft u een Maintenance abonnement, dat kunt u de update vinden in de Nuance Portal. Heeft u geen Nuance Maintenance dan kunt u het beste even contact opnemen met ons: +31 23 529 43 44.

 

Hoe weet ik wat voor versie ik heb?

Wanneer u niet exact weet wat voor versie u heeft kunt u de versiegegevens opvragen vanuit het programma zelf. U start Dragon en dan klikt u in de Dragonbalk op het vraagteken of op Help. Vervolgens klikt u in het menu op Info. Op het scherm dat dan verschijnt  toont de versie van Dragon.

 

Start uw pc opnieuw op voordat u aan de installatie begint!

Belangrijk voor de installatie van nieuwe software is dat u de pc opnieuw op laat starten alvorens te beginnen. Dit heeft twee redenen.

 1. Zijn er Windows updates dan worden deze voor u geïnstalleerd. Nog niet volledig uitgevoerde Windows updates verhinderen de installatie van Dragon 15.6
 2. Programma’s die nog open staan of op de achtergrond draaien kunnen ook verhinderen dat Dragon wordt geïnstalleerd. Wanneer u opnieuw opstart en direct na het opstarten de installatie doet heeft u de meeste kans dat er geen programma’s meer draaien.

Houdt uw serienummer bij de hand!!

Aangezien de 15.6 een geheel nieuwe versie is zou het kunnen zijn dat Dragon bij de installatie vraagt om uw serienummer. Zorgt u er voor dat u dat bij de hand heeft. U heeft het serienummer na de aankoop per per e-mail van ons ontvangen.

 

Virusscanners en andere beveiliging op uw pc.

Let op dat bij de installatie van de update uw virusscanner of andere beveiligingssoftware het installeren niet zal toelaten. De software is er immers voor om te voorkomen dat er veranderingen op uw pc kunnen plaatsvinden door een virus of andere ongewenste software. Zet daarom uw beveiliging voor de zekerheid even uit voordat u de installatie start.

 

We helpen u graag, maar helaas kan dat niet gratis.

We moeten u er op wijzen dat het opnieuw installeren van de Dragon software niet valt onder de garantie of gratis service. Hoe graag we ook tevreden klanten willen en hoe graag we ook iedereen gratis willen helpen, dit gaat gewoon niet. De marges op de Dragon software zijn helaas zo laag dat we u niet gratis ondersteuning kunnen verlenen. We danken u voor uw begrip!

Heeft u een AVT Supportabonnement dan helpt AVT u graag binnen de afspraken van het abonnement.
Heeft u nog geen AVT Supportabonnement dan kunt u dat hier aanschaffen.


Komt u er niet zelf uit? Bel onze
helpdesk! We helpen u graag

0900 – 2884857

 

Wilt u exact weten wat er allemaal verbeterd is in versie 15.3?

Door te klikken op deze link komt u op de website van Nuance met alle wijzigingen in versie 15.6.