Het belangrijke groene lichtje van Dragon voor “Full Text Control”

avt blog groene lichtje aan - dragon heeft full text control

Waarom kan ik niet in alle applicaties goed werken met Dragon? Hoe komt het dat Dragon mijn commando’s niet herkent als ik in een “remote”-applicatie of een web-applicatie ga dicteren. Staat het groene lichtje van Dragon wel aan? Nee, dan is dat de oorzaak. Leer verder over het Dragon Full Text Control-lichtje.

 

Het groene lichtje, de Full-Text-Control-indicator

Met de Dragon spraakherkenning kunt u over het algemeen overal uw tekst plaatsen in veld of een applicatie door de cursor op de juiste plek te zetten en uw tekst in te spreken. Echter niet alle applicaties zijn hier standaard “toegankelijk” voor. Dragon controleert dat voor u wanneer u de cursor in de applicatie zet en laat dat zien door de indicator in de Dragonbalk op groen te zetten. De indicator heet de Full-Text-Control-indicator (Volledige tekstcontrole in de Nederlandse help-functie).

AVT blog: de groene-indicator is aan Dragon-heeft nu full text control

Gaat u bijvoorbeeld dicteren in Microsoft Word, Outlook of Excel, dan is er een koppelingsmodule nodig (ook wel invoegtoepassing, add-in of plugin genoemd). Bij de installatie van Dragon op uw pc zal (indien Microsoft Office al op uw pc staat) de installatieprocedure de add-in voor u toevoegen aan de office-applicaties die worden ondersteund.

Hiermee geeft Dragon u meer mogelijkheden om met uw stem de tekst die u heeft gedicteerd ook te kunnen corrigeren met stemcommando’s als;

  • Opdrachten die inwerken op een specifieke tekst, zoals ‘CorrigeerDat‘, ‘Corrigeer[woord]‘, ‘SelecteerDat‘, ‘SelecteerRegel‘, ‘Selecteer [woord]‘,  etc.
  • Automatische woordafstandaanpassing wanneer u woorden invoegt
  • Automatisch het eerste woord in elke zin in hoofdletters zetten
  • Met uw stem klikken op knoppen van een applicatie.

Kortom, eigenlijk alle mogelijkheden om met uw stem tekst in te voeren, tekst te corrigeren en aan te passen (‘MaakDatVet‘, ‘OnderstreepDat‘), Dragon nieuwe woorden te laten leren, vensters sluiten (‘SluitVenster‘), van venster wisselen (‘WisselNaarWord’) en de natuurlijke spraakopdrachten zoals ‘StuurEenEmailNaar[naam]‘.

 

Geen groen lichtje op de plaats van de cursor?

Heeft u geen Full-Text-Control in een applicatie, dan zijn er wel een paar opdrachten die u kunt gebruiken:

  • Dicteer opdrachten voor invoegen van tekst en beperkte opmaak zoals ‘Nieuwe regel‘, ‘Koppelteken‘ en ‘Hoofdletter
  • Opdrachten voor invoegen van tekst vanaf het klembord, ‘Plak dat
  • Herkenningsmodusopdrachten, zoals ‘Spelmodus aan’ en ‘Opdrachtmodus starten’

Een belangrijk nadeel treed hierbij op, u kunt fouten die Dragon maakt in de herkenning niet corrigeren. Het correctievenster werkt niet. Fouten die Dragon maakt zullen dan ook steeds blijven voorkomen. Uiteraard kunt u wel woorden die Dragon niet goed herkent trainen door ze handmatig toe te voegen in het lexicon (Dragonbalk > Lexicon > Lexiconbewerker openen).

 

Ook een minder goede herkenning?

We hebben het idee dat wanneer er geen Full-Text-Control is men ook een mindere herkenning heeft. We denken dat dat kan komen omdat Dragon niet in de omgeving van de cursor de tekst kan ‘scannen’ op woorden om als herkenningsleidraad te fungeren voor de nieuw gedicteerde tekst.
Ook komen we situaties tegen waarbij Dragon in het geheel geen tekst kan plaatsen of geen tekst maak. We zien dan “[Zeg dat opnieuw]”. Kijken we dan in het herkenningsoverzicht van Dragon (Dragonbalk > Extra > Herkenningsoverzicht) dan zien we daar <???> staan.

 

Misschien ook zelfs minder snel?

We hebben van klanten ook wel eens gehoord dat dan de tekst ook langer op zich laat wachten voordat het op het scherm komt in de applicatie. Het lijkt ons dan toch echt een goede oplossing om het dicteervenster te gebruiken. Het is wel even een omweg maar het werkt daardoor wel wat fijner met corrigeren en ook met een betere snelheid.

 

In welke applicaties kunt u met Full-Text-Control dicteren?

Nuance voorziet bij installatie van Dragon standaard een paar applicaties van Ms-Office van een koppelingsmodule (invoegtoepassing) om de dicteren met Full-Text-Control in deze applicaties mogelijk te maken en verder biedt Dragon bij het opstarten van 3 browsers aan om een add-in (web extension) te plaatsen. Dit zijn de programma’s:

 

Werkt bij u de Full-Text-Control niet in de bovengenoemde Office-applicaties?

Dan kan het zijn dat de invoegtoepassing niet is geïnstalleerd of uitgeschakeld is. Hieronder vindt u meer informatie hoe u dat kunt controleren en de invoegtoepassing weer activeren. Wel moeten we u er op wijzen dat er onoplosbare problemen kunnen ontstaan bij het werken van oudere versies van Dragon (lager dan 14) in combinatie met bijvoorbeeld Office 2016.

Om te zien of de invoegtoepassing goed staat ingesteld in Word, Outlook en Excel (2016) klikt u op Bestand (links bovenin) > Opties > Invoegtoepassingen. U krijgt dan het volgende scherm:

Controleren op de Dragon invoegtoepassing in office 2016

U zoekt dan naar de juiste invoegtoepassing “NatSpeak Outlook Addin” (voor Outlook), “NatSpeak Word Addin” (voor Word) en “NatSpeak Excel Addin” voor Excel. Als alles goed is staat deze invoegtoepassing in het bovenste gedeelte bij de ‘Active invoegtoepassingen voor toepassingen’. Staat deze echter bij de Inactive, zoals hieronder getoond, Dan heeft u geen Full-Text-Control en moeten we de invoegtoepassing weer activeren.

Dragon invoegtoepassing office 2016 staat bij de inactive invoegtoepassingen.

Activeren doet u op de volgende manier:

Klik onderaan het venster op ‘Start” zoals aangegeven in het volgende plaatje:

Activeren van een inactive Dragon invoegtoepassing office 2016

U ziet dan het volgende scherm:

Dragon invoegtoepassing voor office-2016 aanzetten

Vink het vakje aan voor de NatSpeak invoegtoepassing en klik op de OK-knop.

U kunt nu controleren of de invoegtoepassing netjes bij de active invoegtoepassingen staan door weer het scherm op te roepen via Bestand (links bovenin) > Opties > Invoegtoepassingen.

Staat deze goed dan zou Dragon u nu Full-Text-Control moeten geven in deze office applicatie. Dat kunt u simpelweg controleren door de cursor in de applicatie te zetten en te kijken naar de Dragon balk. Het groene lichtje zou nu aan moeten zijn.

AVT blog: de groene-indicator is aan Dragon-heeft nu full text control

 

Heeft u nog geen groen lichtje? Dan raden we u aan om de applicatie even af te sluiten en opnieuw te starten. Werkt het dan nog niet dan is het handig om onze hulp even in te roepen. Belt u dan met onze helpdesk op het nummer 0900AVTHELP (0900-2884857) en we helpen u graag via TeamViewer.

 

En dan het werken met Dragon in een applicatie via uw Internet Browser

Wanneer u Dragon net heeft geïnstalleerd (en opgestart) en u start vervolgens uw favoriete browser krijgt u een melding voor het installeren van de add-in. Volgt u deze instructies goed op.  Krijgt u de melding niet? Dan kunt u klikken op de links die we hierboven hebben aangegeven achter de namen van de browsers of klik hier voor nog meer installatie uitleg.

Daarna zou u full-text-control moeten kunnen krijgen. Met de nadruk op kunnen. Dragon zal zijn best doen om u volledige functionaliteit te geven in de browser, echter wordt deze mogelijkheid ook zeer sterk bepaald door de website waar u op dat moment mee werkt. Een website of webapplicatie kan met zeer veel verschillende programmeertalen en tools gemaakt zijn. Het is daardoor niet zomaar aan te geven of Dragon in het gekozen veld wel de controle kan krijgen. Soms verschilt het zelfs welke browser uw gebruikt.

Dit blijft dus een kwestie van proberen …

 

En wat als het niet werkt? Wat is het alternatief?

Dragon heeft hier standaard een voorziening voor; het dicteervenster. Door het dicteervenster te gebruiken (zeg: “OpenDicteervenster“) kunt u met Full-Text-Control uw tekst “voorbereiden” in een speciaal kladblokje van Dragon en als u klaar bent deze tekst verplaatsen (met het stemcommando “KlikOverzetten” of door op de knop te klikken) naar de plaats waar de cursor stond op het moment dat u het dicteervenster opende. Soms is het zelfs mogelijk om het dicteervenster te laten openen wanneer u start met dicteren. Dit is ook weer afhankelijk van instellingen en applicaties waar mee wordt gewerkt.

Bekijkt u ook het volgende (Engelse) filmpje over de mogelijkheden van dicteren in een browser en gebruik van het dicteervenster:

 

Heeft u vragen over de werking van Dragon met een specifieke applicatie?
Belt u dan met een van onze specialisten! +31(0)23 529 43 44