Dragon bewaart uw spraak in een apart bestand (.DRA) op uw pc. Hier leest u hoe u dat uit kunt uitschakelen

AVT-tips-en-tricks-we-vertellen-u-hier-hoe-u-kunt-aanpassen-of-Dragon-een-punt-DRA-bestand-aanmaakt

Dragon Professional Individual 15 maakt standaard een extra bestand aan als u uw Word document opslaat. Wat is dat .DRA-bestand eigenlijk? We leggen u hier uit wat het is en hoe u het opslaan kunt uitzetten.

Wanneer u in Microsoft Word aan het dicteren bent met Dragon Professional Individual 15 dan zal Dragon uw spraak bewaren in een speciaal bestand. Door uw spraak te bewaren kunt u later terugluisteren wat u gedicteerd heeft. Dat is met name handig wanneer u liever eerst de gehele tekst dicteert en later pas controleert hoe Dragon uw spraak heeft omgezet.

Ziet u bij het nalezen van uw tekst een vreemd woord – omdat Dragon u verkeerd verstaan heeft of het door u gedicteerde woord niet kent vanuit uw woordenboek – dan kunt u dat woord (of een gedeelte van de zin waar het woord in voorkomt) selecteren (met uw stem of met de muis) en dan het commando geven “Speel-dat-af“. U hoort wat u gedicteerd heeft terug via de speakers of de headset. Vervolgens kunt u het woord, of de woorden, die verkeerd zijn omgezet door Dragon, corrigeren via het correctie-/spellingsvenster en Dragon laten leren om in het vervolg de juiste woorden weer te geven.

 

Uw ingesproken tekst wordt bewaard samen met uw Word-document.

Bent u klaar met dicteren en slaat u uw document op dan zal er samen met uw Word-bestand ook een bestand met uw spraak, op dezelfde locatie als het Word-document, worden opgeslagen. Dit document heeft dezelfde naam als uw Word-document maar met de extensie “.DRA”.
Opent u later het Word-document weer dan kan Dragon uw spraak weer koppelen aan uw tekst en kunt u ook later nog terugluisteren wat u ingesproken heeft. Uiteraard kan dat alleen op een pc waar ook dezelfde versie van Dragon op draait en uw spraakprofiel actief is.

Deze functie is met name ook handig wanneer u niet zelf uw ingesproken teksten nakijkt maar dat laat doen door iemand anders.

 

Hoe kunt u het aanmaken van een .DRA-bestand uitschakelen?

Via het Dragon-menu kunt u onder Extra en vervolgens Opties en het tabblad Gegevens instellen of u altijd, nooit of op verzoek het .DRA-bestand wil laten aanmaken. Zie ook onderstaande schermafdruk.

 

AVT-tips-en-tricks-aanpassen-of-Dragon-een-DRA-bestand-aanmaakt