Moeite met lezen? Laat teksten voorlezen met de voorleesfunctie van Dragon en via Microsoft Office

AVT-Blog-voorlees-functie-Dragon-tekst-naar-spraak-text-to-speech

We krijgen regelmatig de vraag of we ook oplossingen bieden om tekst voor te laten lezen vanwege bijvoorbeeld slechter wordend zicht of bij dyslexie. Dragon kent standaard al een voorleesfunctie, vandaag ontdekte ik een nieuwe functie in Outlook 2016 en de Edge browser om de tekst op het scherm te lateAVT-Blog-voorlees-functie-van-outlook-ontdekt-tekst-naar-spraak-text-to-speech-1n voorlezen.

Mijn Outlook 2016 heeft vandaag een update gedaan en toen ik het programma weer opstartte zag ik een extra functie in het lint. Uiteraard was ik erg nieuwsgierig naar deze functie en heb het gelijk even getest (verderop in dit bericht leg ik uit hoe de functie aan het lint kunt toevoegen).

 

Een nieuw gemaakte (gedicteerde) e-mail laten voorlezen

AVT-Blog-voorlees-functie-van-outlook-ontdekt-tekst-naar-spraak-text-to-speech-instellingenUiteraard gebruik ik zelf Dragon om mijn e-mail op te stellen dus ik heb een voorbeeldtekst ingesproken. Vervolgens zet ik de cursor ergens in de tekst en klik op de nieuwe knop met de grote “A” (voorlezen) rechts boven in het lint van Outlook (of Word). Er komt een extra menu in het tekstgedeelte van de e-mail te staan (zie kleine plaatje rechts) en jawel, de cursor beweegt over de tekst en ik hoor de woorden uitgesproken worden door “Microsoft Frank”. Een mannenstem, anders dan de vrouwenstem die ik gewend ben van Dragon. Frank heeft ook een prettige stem om naar te luisteren. Klik je op het plaatje van de persoon in het menu dan kun je de leessnelheid en de stem kiezen. Helaas wordt er geen alternatief voor Frank geboden (voor het Nederlands).  De snelheid van voorlezen. kun je instellen van heel langzaam tot ongelofelijk snel.

Met de pijltjes in het extra menu kun je de cursor tijdens het voorlezen – helaas alleen met je muis – verplaatsen naar de volgende en de vorige alinea.

 

Ook voorlezen van een webpagina kan nu met de Microsoft Edge browser

AVT-Blog-voorlees-functie-van-Edge-menu-rechter-muisknop-1Bij de Edge browser was het niet zo snel te zien dat daar ook de tekst kan worden voorgelezen. Er is immers geen lint met een speciale knop zoals bij Outlook. Het werkt toch ook wel heel simpel! Door de cursor ergens in in de tekst te plaatsen en dan op de rechtermuisknop te klikken krijgt u een menu met daaraan nu toegevoegd een optie om voor te laten lezen (zie voorbeeld rechts).

Ook hier komen er extra knoppen rechts in de menubalk te voorschijn zoals bij Outlook. Ook hier kunt u weer vooruit en achteruit met de cursor en de stem en snelheid aanpassen.

 

Voorlezen met gebruik van Dragon spraakherkenningssoftware

Uiteraard gebruik ik de Dragon spraakherkenning voor het maken van al mijn teksten en met Dragon kan ik mijn teksten laten voorlezen in Word en Outlook. Ontvangen e-mail berichten leest Dragon ook voor maar ik moet toegeven dat ik de extra knoppen voor het starten en stoppen van de voorleesfunctie van Word en Outlook wel handig vindt. Er is niet veel controle bij Dragon over het starten en stoppen. Dragon leest de tekst voor die geselecteerd is. Wil je eerder stoppen dan is er niet echt een knop voor. Er zijn binnen Dragon wel iets meer instellingen mogelijk voor wat betreft het voorlezen.

De voorleesfunctie in Word en Outlook kun je ook activeren met Dragon. De knoppen kun je immers indrukken met een stem commando: KlikVoorlezen. Het voorlezen begint dan waar de cursor staat. Wil je de knoppen bedienen van het voorleesmenu … dat gaat dan weer niet met je stem. Daar moet je weer met je muis op klikken.

Ik denk dat de extra functie van het voorlezen zeker handig is voor iedereen die moeite heeft om de tekst op het scherm te lezen. Uiteraard raden we het gebruik van Dragon Professional Individual 15 aan voor het maken van de tekst. Heeft u nog geen Dragon spraakherkenning?
Doe de test. Bestel de gratis testversie en probeer Dragon 5 dagen uit.

 

Een ideale combinatie voor iedereen met slechter
wordende ogen en moeite met lezen zoals bij Dyslexie.
meer weten over de mogelijkheden?
+ 31 (0)23  529 43 44

 

Heeft u nog geen voorleesfunctie in het lint van uw Outlook en Word 2016?

AVT-Blog-voorlees-functie-van-outlook-bepaal-je-versie-van-outlookBij mij was de voorleesfunctie plotseling verschenen nadat er een update was van Outlook (Office). De versie die ik nu heb is: 1804 (build 9226.2114). Wilt u ook weten welke versie u mee werkt dan klikt u links boven op het blauwe blokje met Bestand, dan op Office-account en dan staat de informatie bij info over Outlook.
Is dat nog niet de versie die ik gebruikt heb, dan staat er wellicht een update klaar. Iets naar boven op dit scherm staat ook de knop om uw Office te updaten of te controleren of u de laatste versie heeft.

 

Hoe kun je het lint aanpassen om de voorleesfunctie toe te voegen

AVT-Blog-voorlees-functie-van-outlook-aanpassen-van-het-lintStaat de voorleesfunctie nog niet in het lint van het hoofdscherm of wilt u het ook toevoegen aan het lint van het scherm waar u een nieuwe e-mail maakt, volg dan de onderstaande instructie voor Microsoft Outlook 2016. Voor Microsoft Word werkt het installeren nagenoeg op dezelfde manier.

 • Klik met de rechtermuisknop in het lint. (het lint is de balk met alle functies bovenin het scherm van Outlook)
 • Kies vervolgens voor Het lint aanpassen
 • Het onderstaande scherm zal verschijnen
 • Klik op Opdrachten kiezen en kies voor Alle opdrachten (zie 1)
 • Om een extra tab te krijgen in het lint moeten we een nieuw groep aanmaken, Klik bij Hoofdtabbladen op Nieuw e-mailbericht (zie 2)
 • Klik vervolgens op de knop Nieuwe groep (zie 4)
 • AVT-Blog-voorlees-functie-van-outlook-aanpassen-van-het-lint-nieuwe-groep-aanmakenEr ontstaat een nieuwe regel in het lijstje (zie plaatje rechts) die Nieuwe groep (aangepast) heet.
 • Klik met de rechtermuisknop op deze regel en kies voor Naam wijzigen
 • Pas de naam aan naar Voorlezen
 • Klik voor de zekerheid nog op de regel om de groep Voorlezen te selecteren
 • Kies nu in de lange lijst van opdrachten (door te scrollen) voor Voorlezen
 • Klik op de knop in het midden Toevoegen. Als het goed is staat dan de Voorleesoptie nu rechts in de lijst er bij.
 • Klik op de OK-knop om aan te geven dat u klaar bent.
 • In het lint staat nu de voorleesoptie aan de rechter kant (zie verderop in dit blog voor een voorbeeld).
AVT-Blog-voorlees-functie-van-outlook-aanpassen-van-het-lint-2
Het instellen van de optie “Voorlezen” in het lint van Microsoft Outlook
AVT-Blog-voorlees-functie-van-outlook-ontdekt-tekst-naar-spraak-text-to-speech-2
Voorbeeld van een nieuw e-mail met in het lint de voorleesfunctie en de controlepijltjes

Komt u er niet zelf uit? Bel onze
helpdesk! We helpen u graag

0900 – 2884857