Spraak naar tekst

spraak naar tekst
Zet uw spraak om naar tekst met de Dragon spraakherkenningssoftware.

Van spraak naar tekst: hoe werkt het?

Met de Dragon spraakherkenningssoftware kunt u op twee verschillende manieren uw spraak omzetten naar tekst.

 1. Direct; uw spraak die u in een microfoon inspreekt wordt direct op het scherm van uw (Windows) pc getoond op de plaats waar u de cursor in een applicatie heeft gezet.
 2. Achteraf; bij deze methode dient u als eerste uw dictaat op te nemen en op te slaan als een geluidsbestand dat vervolgens door de Dragon spraakherkenning wordt omgezet naar een tekstbestand. Dat opnemen kan weer op verschillende manieren:
 1. Dicteren via speciale app op uw telefoon

U kunt uw dictaten opnemen via een speciale dicteer-app op uw mobiele telefoon. Zo heeft elke iPhone of Android telefoon standaard een dictafoon app, maar u kunt ook een speciale dicteer-app met meer mogelijkheden kopen. De dictafoon app op een smartphone werkt zeer gemakkelijk. Hiermee kunt u de tekst onder andere vooruit spoelen en terugspoelen. Desgewenst kunt u met deze app ook de opname wijzigen door een bepaald gedeelte uit de gesproken dictaten te vervangen door nieuwe spraakopnames. Vervolgens dient u uw dictaten naar een Windows computer te verzenden om deze om te laten zetten naar tekst.

 1. Dicteren via een dicteermicrofoon of dicteerapparaat

U kunt ook dictaten opnemen met een dicteermicrofoon of een dicteerapparaat. Met zowel de dicteermicrofoon als het dicteerapparaat bespaart u tijd en geld, door flexibeler te werken. Dankzij de geïntegreerde WiFi van bijvoorbeeld het Philips Speech Air dicteerapparaat kunt u overal en op ieder moment uw bestanden opnemen en delen. Opnames kunnen in realtime worden gecodeerd voor maximale gegevensbeveiliging tijdens het versturen.

Nadat de dictaten opgenomen zijn kunnen deze omgezet worden naar tekst. De techniek om spraak om te zetten naar tekst wordt ook wel spraakherkenning genoemd. De Dragon spraakherkenningssoftware voor Windows-computers zorgt ervoor dat uw spraak razendsnel wordt omgezet naar tekst. Zo kunt u uw toetsenbord geheel vervangen door gebruik te maken van uw stem.

Van spraak naar tekst: wat is er mogelijk?

 • Het schrijven van brieven, memo’s en e-mail.
  U bedenkt wat u wilt schrijven en spreekt het in via een microfoon aangesloten aan uw Windows pc met Dragon spraakherkenningssoftware. De software zet uw spraak direct om naar tekst.
 • Het opstellen van een rapport, artikel of verhaal.
  U kunt hardop brainstormen en al uw gedachten verschijnen op het scherm. Vervolgens kunt u de tekst redigeren met spraakopdrachten, muis en toetsenbord.
 • Het opstellen van notulen van een vergadering.
  Wanneer uw weer aan uw bureau zit, dicteert u de aantekeningen via de microfoon en de spraakherkenning typt voor u.
 • Onderweg Mobiel dicteren.
  U maak dan gebruik van bijvoorbeeld een digitaal dicteerapparaat en dicteert al uw memo’s, brieven en ideeën in deze specifiek voor spraakherkenning ontwikkelde, digitale recorder.

De voordelen van de spraak naar tekst-software

 • U kunt er gemakkelijk teksten mee schrijven door simpelweg te praten in de microfoon.
 • U hoeft niet meer te typen, dat mag natuurlijk wel, u gebruikt muis, toetsenbord en spraakherkenning door elkaar.
 • Het gaat veel sneller dan typen (tot wel 5x) en daardoor geeft het u een aanzienlijke besparing van tijd.
 • Door te dicteren heeft u veel minder lichamelijke inspanning dan bij typen.
 • U kunt tijdens het dicteren direct meelezen op het scherm en correcties kunnen direct worden uitgevoerd.
 • Spraakherkenning kan, door typen veroorzaakte RSI, helpen voorkomen of verminderen.
 • Spel- en grammaticafouten worden tot een minimum gereduceerd.
 • Door gebruik te maken van speciale additionele woordenboeken herkent Dragon ook uw vakjargon met een medisch of juridisch lexicon. Zelf woorden toevoegen gaat zeer simpel en snel.
 • Geen internetverbinding noodzakelijk tijdens het gebruik. De herkenning gebeurt geheel op uw eigen pc. Hierdoor komt er geen (privacygevoelige) data buiten uw eigen vertrouwde omgeving. Dit in tegenstelling tot de gratis spraakherkenning in Word of op een Apple- of Android-telefoon, hierbij vindt de spraakherkenning plaats op servers van Google/Nuance in Amerika!

 


Wilt u spraakherkenningssoftware kopen? Bel AVT voor advies

Hulp nodig?

AVT weet als geen ander dat goed advies leidt tot meer betere oplossingen en meer tevredenheid. Schroomt niet om contact met ons op te nemen.
Gebruik de chatfunctie of bel met een van onze adviseurs: +31 23 – 529 43 44

AVT levert bijna alle producten uit voorraad

Snelle levering

AVT levert bijna alle producten uit voorraad. Bestelt u ma. t/m vr. voor 16:00 uur en betaalt u via iDEAL dan versturen wij uw bestelling nog dezelfde dag en kunt u de volgende (werk)dag aan de slag met uw bestelling.

Bij AVT kunt u uw aankopen snel en veilig betalen

Veilig betalen

AVT werkt samen met een van de bekendste onlinebetaaldiensten waardoor u bij AVT uw aankopen snel en veilig kunt betalen via via een groot aantal beveiligde betaalmogelijkheden.

Dit zeggen onze klanten:

Powered by Trustpilot

Onze klanten laten weten wat ze van de service van AVT vinden via Trustpilot. En, we zijn trots op onze hoge score. De laatste drie beoordelingen leest u hiernaast. Door te klikken op een beoordeling of de knop hieronder leest u alle reviews op trustpilot.nl.

Alle Trustpilot reviews

Wij werken o.a. met